Maine Coon Cattery Sherman's Friends

 

 

 

kattenshows 


We bezoeken met onze Maine Coons regelmatig kattenshows. Dat deden we al toen we in Nederland wonen en nu in Amerika hebben we dat weer opgepakt. We merkten al snel dat er nogal wat verschil zit in de shows die we bezoeken.
Onderstaand proberen we een overzicht te geven van de shows en de verschillen.

Shows in Europa

Toen we in Nederland woonden, bezochten we kattenshows van de zogenaamde "onafhankelijke verenigingen", zoals bijvoorbeeld Limbra Cat Club (waar we ook als fokkerlid geregistreerd staan). Deze shows bestaan uit 1 keurronde waarbij je als exposant de kat zelf showt aan de keurmeester.
De keuringen zijn ingedeeld naar leeftijd en titel. Zo is er een categorie voor kittens 3 - 6 maanden, kittens 6 - 9 maanden en volwassen katten die dan weer verdeeld worden op titel. Poezen en katers worden apart ingedeeld.
Iedere show is er een "special" waarbij een bepaald ras of kleurcombinatie een eigen "Best in Show-serie" heeft en waar dus voor die groep extra prijzen te behalen vallen.

Na de keuring door de keurmeester kan de keurmeester bepaalde prijzen en nominaties uitdelen. Als er 3 of meer katten zijn van dezelfde kleurcategorie (bijv. black tabby) dan kan hier een "Best in Variety" (beste in kleur) gekozen worden.
Voor iedere leeftijdscategorie (dus 3-6 maanden, 6-9 maanden en volwassen) worden katten genomineerd voor "Best in Show". Als je kat genomineerd wordt, wordt je teruggeroepen voor een extra keuring .Deze gebeurd door meerdere keurmeesters die dan uit alle genomineerden een keuze maakt wie het mooist is in die categorie).
Uit alle Best in Shows wordt op het einde van de dag een "Best of Best" gekozen. Als er bijv. een special is voor Maine Coons, dan worden alle Best in Shows van de Maine Coons weer opgesteld en daar kiezen de keurmeesters dan de Best of Best uit.
Van al deze Best of Best katten wordt uiteindelijk een "Best Overall" kat gekozen die zichzelf op die show de mooiste kat van allemaal mag noemen.

Op het einde van de dag krijg je als exposant het certificaat mee waar het resultaat van je kat van die dag op staat vermeld. Ook staat daarop het rapport van de keurmeester waarbij je kunt zien wat de sterke (en eventueel minder sterke) punten van je kat zijn.

Bij deze shows kunnen diverse titels gehaald worden, te weten:
- Kampioen (of premior voor kastraten);
- Internationaal kampioen / premior;
- Groot internationaal kampioen / premior;
- Europees kampioen / premior;
- Groot Europees kampioen / premior;
- Wereldkampioen


pootje  pootje  pootje  pootje

 

Shows in Amerika

Nadat we een tijdje in Amerika woonden, zijn we ook hier aan de slag gegaan met kattenshows. Omdat ze hier geen onafhankelijke shows kennen en het showen er hier wat anders aan toe gaat dan we gewend zijn in Nederland, besloten we eerst om zo een aantal shows te bezoeken. We hebben toen een TICA en een CFA show bezocht. Beide shows werken volgens hetzelfde principe, maar de CFA show sprak ons meer aan. Het ging er wat rustiger aan toe, het was duidelijker hoe de show verliep en de sfeer was beter. Daarop besloten we om ook deel te gaan nemen aan CFA shows. We beperkten ons hierbij tot shows bij ons "in de buurt"(wat hier in Amerika heel anders is dan in Nederland), lees binnen Texas of kort daarbuiten.

Bij een CFA show wordt gebruik gemaakt van ringkeuringen. Bij een show zijn dan bijvoorbeeld 6 ringen opgebouwd waarbij 1 keurmeester per ring is. Je brengt je kat naar de ring toe, waar je je kat in een andere kooi zet. Een ring bestaat meestal uit een kat of 10 tot 12. De keurmeester haalt vervolgens de kat eruit die aan de beurt is om te keuren. Hij zet deze op de tafel en keurt de kat. Daarna gaat deze terug in de kooi en als alle katten uit die ring gekeurd zijn, mag je je kat meenemen en dan is het wachten op de volgende ringkeuring.
Het nadeel vinden we dat je niet of nauwelijks feedback krijgt op je kat. Je krijgt bijv. geen certificaat mee op het einde van de dag. Het voordeel van deze manier van keuren is dat je de kat zelf niet showt en de kat dus ook niks merkt van je (onbewuste) spanning (want stiekem is die er toch wel).

Bij de ringkeuringen wordt onderscheid gemaakt tussen kittens (4 - 8 maanden) en volwassenen. Deze laatste categorie wordt weer onderverdeeld in Championship en Premiership.
Als de keurmeester je kat mooi vindt, kan deze genomineerd worden voor een final. In deze final zijn punten te behalen (met behulp van een bepaalde formule). Deze punten zijn weer belangrijk om titels te halen (Voor de titel "Grand champion" heeft je kat bijvoorbeeld 200 punten nodig).
Daarnaast werken ze met showseizoenen. Ieder seizoen worden er extra prijzen vergeven, zoals "Regional Winner". CFA is onderverdeeld in diverse regio's en iedere regio heeft op het einde "Regional Winners". Dit is de top 25 van die bepaalde regio. Naast Regional zijn er ook "National Winners". Om deze prijzen te behalen, moet je best wat naar show toe gaan, verspreid door het hele land vaak.
Dat gaan wij niet doen. Ons doel hier is om af en toe naar show te gaan zodat onze katten wennen aan het hele showgebeuren: van het wassen en groomen tot aan het reizen en showen zelf. 

Beide manieren van showen hebben voor- en nadelen. Belangrijkste vinden we dat de katten het niet vervelend vinden om naar show te gaan en dat we het zelf ook leuk vinden!

pootje  pootje  pootje  pootje

 

Naast onafhankelijke shows en CFA shows, heb je ook nog TICA en FIFÉ shows. Met deze laatste twee hebben we (nog) geen ervaring dus kunnen we nu niks over zeggen.


pootje  pootje  pootje  pootje

 

 

 

 

 

© Maine Coon Cattery Sherman's Friends